Opdrachtgeversverklaring vervangt de modelovereenkomst DBA – niet persé

Opdrachtgeversverklaring vervangt de modelovereenkomst DBA – niet persé

In november 2016 blogde ik dat de modelovereenkomst niet in de prullenbak hoeft. Nu we een nieuwe Regering hebben, is dat dus weer de vraag. Die komt nu namelijk met een voorstel voor een opdrachtgeversverklaring.

Vervangt die opdrachtgeversverklaring de modelovereenkomst? Nou nee, niet per definitie.

Hoe zit het dan?!

Er werd al eerder gesproken over alternatieven voor de ZZP-wet toch?

Ja, klopt.

Ook toen – in augustus 2017 – liet ik weten dat ik geen reden zag om een al goedgekeurde of goed gebruikte modelovereenkomst door de papierversnipperaar te doen.

De tips die ik in dat blog gaf, zijn nog steeds handig om te gebruiken. Zeker nu het voorstel van de Regering nog geen wet is.

Waar wordt straks naar gekeken?

De bedoeling is om drie indicatoren te gebruiken om de aard van de arbeidsrelatie tussen een zzp’er en zijn opdrachtgever vast te stellen:

  1. de duur van de opdracht;
  2. het overeengekomen uurtarief en;
  3. de aard van de opdracht (reguliere of niet-reguliere bedrijfsactiviteiten).

Wanneer is sprake van reguliere bedrijfsactiviteiten?

Van reguliere bedrijfsactiviteiten lijkt snel sprake te zijn. Zeker als je het rapport van de commissie Boot leest. Daaruit volgt dat het inhuren van een PR- en communicatieadviseur voor zakelijke dienstverleners hiertoe behoort, net als het laten retoucheren van foto’s door een webshop.

Hoe zit het dan met het uurtarief?

Het uurtarief dat lager ligt dan € 15,– tot € 18,– geeft aan dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst als de ZZP-er ook nog eens reguliere bedrijfsactiviteiten verricht.

Als het uurtarief hoger is dan € 75,– én er is sprake van niet reguliere bedrijfsactiviteiten dan is dat een signaal dat er sprake is van een ZZP-er. De ZZP-er kan kiezen voor een zogenaamde opt-out.

En de duur van de opdracht dan?

Als de opdracht niet-reguliere bedrijfsactiviteiten betreft én tenminste drie maanden duurt dan heb je te maken met een werknemer in plaats van een ZZP-er.

Terwijl je als de opdracht reguliere bedrijfsactiviteiten betreft én korter dan 12 maanden duurt je een ZZP-er in huis hebt gehaald. De ZZP-er kan ook hier kiezen voor een zogenaamde opt-out.

Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van wat ik hiervoor aangaf over het uurtarief in combinatie met het soort bedrijfsactiviteiten.

Wat is de opdrachtgeversverklaring?

Die kun je als opdrachtgever aanvragen als er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst en er geen sprake is van zo’n opt-out situatie.

Via een webmodule vraag je een opdrachtgeversverklaring aan. Een dergelijk systeem bestaat al in het Verenigd Koninkrijk.

Met die opdrachtgeversverklaring krijgt een opdrachtgever zekerheid vooraf van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Uiteraard kan dit anders zijn als de webmodule niet naar waarheid is ingevuld.

En nu?

Het voorstel om de opdrachtgeversverklaring in te voeren, is nog geen wet.

De modelovereenkomst hoeft niet in de prullenbak. Het is een overeenkomst van opdracht die je als basis kunt blijven gebruiken voor het regelen van de onderlinge afspraken.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *