Payrolling: waarom zou je – en 6 tips

Payrolling: waarom zou je – en 6 tips

Payrolling

Van deze driehoeksverhouding vind ik zeker wat. Veel van mijn cliënten hebben goede ervaringen met payrollbedrijven. Maar ik krijg ook regelmatig negatieve verhalen te horen. Dat hoort nu eenmaal bij mijn vak. Een gezonde portie achterdocht ook trouwens.

Daarom ging ik in gesprek met Rob Stelte van Pay2day om zicht te krijgen op de praktische kant. En om hem aan de tand te voelen met de waarschuwing dat hij geen reclamepraatje mocht houden.

Ik kwam erachter dat payrolling echt voordelen heeft en geef – in samenspraak met Rob – aan het einde 6 tips waarna je het zeker een keer wil proberen.

Wat is payrolling?

Je las het in mijn blog over flexibele arbeidsvormen (deel 2) al.

Nog even in het kort: payrolling heeft geen wettelijke definitie. Het staat alleen omschreven in de Ontslagregeling.

In tegenstelling tot een uitzendbureau werft een payrollbedrijf geen werknemers. De ondernemer doet de selectie en vindt een nieuwe medewerker. Dan belt hij bijvoorbeeld met Rob.

Zoals Rob zegt, payrolling is een flexibele schil zonder de tussenkomst van een wervingsbureau. Payrolling ontzorgt de ondernemer.

Hoe wordt je als ondernemer dan ontzorgd?

Het payrollbedrijf ontlast je door je salarisadministratie over te nemen en de salarissen voor te financieren.

Doordat Pay2day aangesloten is bij de NBBU cao kun je werken met flexibele overeenkomsten, zelfs met dagovereenkomsten. In het eerste 1,5 jaar kun je opzeggen zonder opgave van reden.

Een ander voordeel is dat de ketenregeling ruimer is dan die in de wet staat opgenomen. Voordat je toe bent aan een vast contract met je werknemer ben je zo 5,5 jaar verder.

Re-integratieperikelen en ontslagvergoedingen behoren ook tot de verleden tijd. Die neemt Pay2day van je over.

Maar wie is juridisch gezien werkgever?

In de rechtspraak zorgt deze vraag voor veel discussie. Voor Rob is het antwoord eenvoudig. Pay2day is de juridisch werkgever.

Pay2day kent bovendien alle medewerkers die ze verloont. Dat is de kracht van het bedrijf. Toch zien niet al die medewerkers Rob als werkgever. Dat geeft maar aan dat het – ondanks alle goede gesprekken vooraf – niet altijd duidelijk is voor werknemers hoe payrolling in elkaar steekt.

Bij wie moet de werknemer een loonvordering indienen, bij jou of bij het payrollbedrijf? Met wie is er daadwerkelijk een arbeidsovereenkomst? Gezien het grote aantal uitspraken op dit gebied houdt het de gemoederen aardig bezig. Rob is duidelijk. In het geval je met hem in zee gaat, zal je medewerker naar Rob moeten en niet naar jou.

Kun je payrollmedewerkers minder betalen dan je vaste personeel?

Nee, niet als de payrollorganisatie zoals die van Rob de NBBU cao volgt of de andere uitzendcao, te weten de ABU cao. Dan is de payrollorganisatie verplicht de inlenersbeloning toe te passen.

Soms kan er een uitzondering worden gemaakt ten aanzien van emolumenten. Dat zoekt Rob wel voor je uit.

In het algemeen geldt: de payrollmedewerker krijgt hetzelfde als je vaste medewerkers.

Payrollorganisaties zijn toch cowboys?

Ik dacht eerlijk gezegd van wel. Rob lijkt daarentegen het beste jongetje van de klas. Zitten er bij hem geen adders onder het gras? Ik zie er twee.

Pay2day neemt geen vaste werknemers over. En als de flexibele periode voorbij is en de medewerker heeft recht op een vast contract dan moet je die als ondernemer vooral zelf aanbieden. Rob vindt het belangrijk een flexwerkorganisatie te blijven. Andere payrollbedrijven nemen wel vaste medewerkers over en dat lijkt heel voordelig. Aan de andere kant leidt dat dan ook vaker tot discussie.

Over transitievergoedingen is Rob ook transparant. Het eerste twee jaar is er sowieso geen risico. Na twee jaar wordt het risico hierop doorbelast. Wel ontvang je tijdig een signaal.

Waarom zou je eigenlijk meer betalen voor je medewerker via payrolling?

Je betaalt Rob natuurlijk voor zijn diensten en daardoor is een medewerker via payrolling duurder dan de medewerker die direct bij jou in dienst is. Denk aan een percentage rond de 5%.

Maar als je het goed regelt, is payrolling over het algemeen gunstig. Je hebt namelijk geen lasten als het gaat om administratie of re-integratie, je hebt meer flexibiliteit en je bent zelf geen juridisch werkgever. Drie grote voordelen dus.

Rob is richting zijn opdrachtgevers en de medewerkers heel duidelijk over wat de voor- en nadelen zijn van het sluiten van een payrollovereenkomst.

Maar zoals ik al zei, moet je goed opletten dat je de voordelen ook echt hebt en niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe doe je dat dan?

Door middel van deze 6 TIPS:

 1. Vraag goed door als je in zee gaat met een payrollbedrijf. Wat betaal je voor hun diensten, maar vooral wat krijg je ervoor?
 2. Kijk naar de kleine letters in het contract, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 3. Worden feestdagen voor je werknemers doorbetaald? Lijkt me logisch, maar dat is het niet altijd in deze branche en je wil niet opeens een hogere rekening gepresenteerd krijgen.
 4. Check wie de re-integratieperikelen van je zieke werknemer op zich neemt: jij of het payrollbedrijf?
 5. Ga vooraf na wie de transitievergoeding bij ontslag van je werknemer betaalt.
 6. Als het mis gaat met één van je werknemers, wie start dan een procedure?

En nu?

Probeer eens met één nieuwe medewerker het avontuur van payrolling aan te gaan. Wie weet bevalt het.

 

Auteur: mr. Suzanne Meijers

Dit blog schreef ik na een uitgebreid gesprek met Rob Stelte van Pay2day. Bel of mail hem gerust als je vragen van praktische aard hebt via 085-7737123 en rstelte@pay2day.nl

Mocht je vragen hebben over de juridische inhoud kun je bij mij (Suzanne Meijers) terecht via 030 2145024 en meijers@indepraktijk.com  

Suzanne Meijers

Suzanne Meijers
Foto: © Michael Kooren

4 Responsesop “Payrolling: waarom zou je – en 6 tips”

 1. Peter van Braam schreef:

  Ha Suzanne,

  Wilde graag mijn commentaar bij je achterlaten want hoewel mijn kennis van arbeidsrelaties al weer wat gedateerd is meende ik toch dat het begrip payrolling veel concreter is dan in jouw artikel naar voren komt en wel als volgt:

  Wat voor naam je ook aan het beestje geeft, maar met de regelgeving in de hand kan ik niet anders concluderen dan dat als puntje bij paaltje komt payrolling onder exact dezelfde wettelijke bepalingen valt als het ‘ter beschikking stellen van tijdelijke arbeidskrachten aan derden’ het geval is. Dus zoveel verwarring hoeft er met betrekking tot dit onderwerp niet te zijn. Een verwarring die alleen maar groter wordt als er ook nog ’s nul-, min-, max-, oproep- en wat al dies meer zij aan contracten in elkaar geknutseld worden om de grenzen van flexibele inzet van arbeidskrachten zoveel mogelijk op te rekken en daarmee werkgevers de illusie geeft van schijnzekerheid. Strikt genomen zijn er binnen dit kader maar twee mogelijkheden: of er is sprake van een regulier arbeidscontract of er is sprake van een uitzendcontract. Voor beiden zijn de spelregels toch heel duidelijk vastgelegd
  Of heb ik de afgelopen jaren iets gemist?

  Groet,
  Peter

  • Suzanne Meijers schreef:

   Ha Peter,
   Hoe jij het schetst, is het inderdaad duidelijk. De spelregels zouden helder moeten zijn. Maar in de praktijk blijkt dit toch niet altijd het geval te zijn. Met name de vraag wie nu de echte werkgever is, is een belangrijke. Dat heb ik in dit blog wel benoemd, maar ik heb het niet echt uitgewerkt.
   Denk aan een bedrijf waar een werknemer al jaren werkt en dan opeens via een payrollbedrijf verloond wordt. Wat als hij ontslagen moet worden vanwege een reorganisatie? Doet de eerste werkgever de ontslagaanvraag of het payrollbedrijf. Wie is met andere woorden de werkgever? De afgelopen jaren is hier veel jurisprudentie over geweest.
   Misschien een idee voor een volgend blog om nog duidelijkere misstanden aan te kaarten. Idee?
   Groeten,
   Suzanne

 2. Payroll Bedrijf schreef:

  Handige tips! Duidelijk artikel met goede toelichting hoe een het werkt als je een payroll bedrijf zou willen inzetten.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *