Privacy van je zieke werknemer – 4 do’s & don’ts

Privacy van je zieke werknemer – 4 do’s & don’ts

Je zieke werknemer heeft recht op privacy.

In je arbeidsvoorwaardenreglement of je model arbeidsovereenkomst heb je opgenomen wat je werknemer moet doen als hij ziek is.

Hoe laat belt hij met wie en moet hij thuis blijven in afwachting van een oproep van de bedrijfsarts.

Jouw belang is dat hij snel weer aan het werk gaat, terwijl je zieke werknemer de rust wil om te herstellen. Maar denk dus aan de privacy.

Wat mag je eigenlijk wel en niet vragen aan je zieke werknemer?

Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mag je slecht beperkt gegevens vragen als het gaat om de ziekte en de re-integratie.

Je vraagt wel hoe lang je zieke werknemer verwacht weg te zijn van kantoor en of hij nog bepaalde orders heeft uitstaan waar je vanaf moet weten. Je klanten wil je immers niet kwijt.

Maar je mag bijvoorbeeld niet vragen of je zieke werknemer nog kan tillen of op zijn knieën kan zitten. Ook vraag je niet of hij kan werken in de kantoortuin.

Dit heeft dus allemaal te maken met de privacy van je zieke werknemer.

Maar hoe achterhaal je dan wat er aan de hand is?

Nou niet dus. Alleen de arbodienst of bedrijfsarts mag de medische gegevens verwerken.

En dus niet de casemanager, zoals het geval is bij sommige verzuimbedrijven. Dat leidt tot veel misstanden die je juist wilt vermijden.

Wat mag je wel verlangen als je oog houdt voor de privacy?

Je mag wel van je zieke werknemer verlangen dat hij zelf aangeeft hoe lang hij arbeidsongeschikt denkt te zijn.

Als hij mogelijkheden ziet om wat andere taken op te pakken dan zijn gebruikelijke werk, zoals werken aan de balie of helpen bij de inpakafdeling dan zal hij dat zelf moeten aangeven.

Net als dat hij denkt in plaats van fulltime te werken misschien wel alvast kan starten met twee dagen werk per week of op aangepaste tijden.

Welk oordeel ontvang je van de specialist?

De bedrijfsarts is de enige die bepaalt of je werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is. Via de ingeschakelde arbodienst of bedrijfsarts ontvang je een oordeel over de mogelijkheden en beperkingen van je zieke werknemer.

Uiteraard geven die instanties alleen noodzakelijke gegevens door. Denk aan gegevens die je nodig hebt om te beoordelen of je loon moet doorbetalen. En natuurlijk ook gegevens die nodig zijn voor verzuimbegeleiding en re-integratie.

Alles wat je dus nodig hebt in het kader van de re-integratie, maar niets over de precieze aard van de ziekte.

Wat mag je noteren?

Alleen de gemaakte werkafspraken. Alles wat je onderling hebt besproken over functionele mogelijkheden en beperkingen, diagnoses en behandelingen mag je als werkgever niet registreren.

Dit is anders indien de bedrijfsarts de mogelijkheden en beperkingen heeft vastgesteld en gedeeld met jou en je werknemer. Dan mag je ze wel registreren.

Check voor meer info de vernieuwde Arbowet.

Dus wat zijn de do’s & dont’s?

 1. Informeer bij je zieke werknemer hoe het met hem gaat en wanneer hij verwacht terug te kunnen keren.
 2. Vraag ook of er zaken zijn die aandacht vragen of overgedragen moeten worden tijdens zijn afwezigheid.
 3. Laat het aan de bedrijfsarts en de Arbodienst over wat de mogelijkheden zijn van je zieke werknemer om te re-integreren.
 4. Noteer wel de gemaakte afspraken en alles wat je onderling bespreekt.

En nu?

Zorg voor een goede en deskundige Arbodienst die werkt met hetzelfde type bedrijfsartsen.

 

En lees mijn gratis E-book over hoe je omgaat met je zieke werknemer.

 

 

 

6 Responsesop “Privacy van je zieke werknemer – 4 do’s & don’ts”

 1. Marjo Berendsen schreef:

  Privacy bescherming is goed, alleen gaat het wel erg ver. Werkgevers zijn vaak geïrriteerd en gefrustreerd omdat je bijna niets meer kunt melden en vastleggen. De truc is daar toch een goede balans in te vinden.

 2. stephan hemme schreef:

  Wel de verantwoordelijkheid, niet de regie. Hoe verhoudt de privacy zich met de Wet Verbetering Poortwachter, verzuim is blijkbaar een zaak tussen werknemer en bedrijfsarts oftewel medicaliseren. terug bij af. Overigens kan een verzuimconsulent in taakdelegatie zeker wel medische informatie bij de medewerker opvragen. Dat mis ik in het gepubliceerde artikel.

 3. Petra Meijssen schreef:

  Wat ik mis bij de do’s:
  “Wat zou je wel al kunnen doen?”
  Die mag nog steeds toch?

  • Suzanne Meijers schreef:

   Klopt Petra, dank! In de tekst zeg ik het al een beetje, maar nam het niet op bij de do’s: Als hij mogelijkheden ziet om wat andere taken op te pakken dan zijn gebruikelijke werk, zoals werken aan de balie of helpen bij de inpakafdeling dan zal hij dat zelf moeten aangeven.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *